Ta sama roślina - Coffea arabica, lepiej znana jako roślina kawowa - która daje Ci poranny zastrzyk energii każdego dnia, jest również piękną, łatwą w uprawie rośliną domową. Dzięki błyszczącym, głęboko zielonym liściom i wyprostowanemu pokrojowi, ta niewymagająca w utrzymaniu tropikalna zimozielona roślina może nadać każdej przestrzeni lekki, tropikalny klimat.
Krzewy kawy uprawiane w pomieszczeniach zamkniętych w odpowiednich warunkach wydadzą małe, pachnące, białe kwiaty po około pięciu latach. Aby wytworzyć jasnoczerwone jagody - z których każda wyprodukuje dwa ziarna kawy - muszą być zapylane ręcznie. Tak więc, o ile możliwe jest wyhodowanie garści własnych ziaren kawy w odpowiednich warunkach, najlepiej jest docenić rośliny kawy za ich bujną zieleń i łatwość pielęgnacji.
Najlepsze warunki uprawy dla roślin kawy
Naturalnym środowiskiem rośliny kawy jest podszycie ciepłej, wilgotnej dżungli i w takim właśnie klimacie najlepiej rosną również jako rośliny domowe. Jej idealna temperatura wynosi ponad 65 stopni. Mroźne temperatury mogą zabić kawowca, dlatego należy trzymać go w ciepłym miejscu, z dala od zimnych przeciągów.
Wybierz miejsce dla kawowca, które będzie oświetlone jasnym, pośrednim światłem lub światłem rozproszonym. Bezpośrednie światło słoneczne jest zbyt intensywne dla roślin kawy. Brązowe plamy na liściach to jedna z oznak, że roślina jest zbyt mocno nasłoneczniona. Jeśli tak się dzieje, przenieś roślinę w nieco cieńsze miejsce.
Łatwym sposobem na stworzenie większej wilgotności wokół rośliny jest wypełnienie płytkiej tacy warstwą kamyków, a następnie dolanie wody do tacy, tak aby znajdowała się tuż pod górą kamyków. Umieść swoją roślinę doniczkową na wierzchu kamyków, upewniając się, że dno doniczki i powierzchnia wody nie dotykają się. Woda z tacy będzie powoli odparowywać, dodając wilgoci do powietrza wokół rośliny. Kawowiec można również trzymać w ciepłej, parnej łazience.
Wybierając miejsce do ekspozycji rośliny, należy pamiętać, aby trzymać ją z dala od dzieci i zwierząt domowych. Z wyjątkiem dojrzałych ziaren kawy - części, którą przetwarzamy i parzymy na kawę - wszystkie części kawowca są toksyczne dla ludzi, psów i kotów.
W przypadku roślin lubiących wilgoć, należy trzymać je blisko siebie, ponieważ zbiorowa wilgoć wydzielana przez rośliny zwiększy wilgotność powietrza dla wszystkich.
Jak dbać o roślinę kawy?
Utrzymuj glebę rośliny kawy stale wilgotną, ale nie mokrą. Użyj dobrze odsączającej, lekko kwaśnej mieszanki gleby, aby roślina nie zamokła. Na początku sprawdzaj glebę co najmniej raz w tygodniu, aby ustalić rutynę podlewania. Po zmianie pór roku należy zwrócić uwagę na wilgotność gleby, ponieważ roślina prawdopodobnie będzie potrzebowała mniej wody w miesiącach zimowych niż w sezonie wegetacyjnym.
Wiosną i latem co około dwa miesiące zasilaj roślinę kawową za pomocą standardowego nawozu do roślin domowych rozcieńczonego do połowy stężenia. Gdy nadejdzie jesień, wstrzymaj się z podawaniem nawozu do następnej wiosny. Pamiętaj, że krzewy kawy mogą rosnąć do ośmiu stóp wysokości, więc jeśli planujesz nawozić regularnie w sezonie wegetacyjnym, upewnij się, że masz wystarczająco dużo miejsca, aby utrzymać wysoką roślinę domową, w którą może wrosnąć Twoja roślina.
Zaplanuj na doniczki się roślinę do pojemnika jeden rozmiar większy każdej wiosny. Możesz pomóc ograniczyć rozmiar rośliny kawy, przycinając wzrost liści około tego czasu, przycinając korzenie każdej wiosny i używając nieco mniejszej niż zwykle doniczki, która ograniczy jej rozmiar. Wiosenne przycinanie gałęzi również pomoże kawowcowi uzyskać pełniejszy, bardziej krzaczasty wzrost.
Jak rozmnażać kawowiec?
Niestety, nie można sadzić palonych lub zielonych ziaren kawy i mieć nadzieję na uzyskanie drzewka kawowego. Najprostszym sposobem na wyhodowanie nowej rośliny kawy jest rozmnażanie jej za pomocą sadzonek łodygowych. W tym celu potrzebne będą: nożyce ogrodnicze lub sekator, mała doniczka, świeże podłoże, takie jak mieszanka mchu torfowca i perlitu w proporcji 50-50, hormon ukorzeniający w proszku, ołówek lub pałeczka, przezroczysta plastikowa torebka oraz zdrowa, dojrzała roślina kawy, z której należy pobrać sadzonkę.
Krok 1: Wypełnij małą doniczkę świeżym podłożem i dobrze zwilż glebę wodą. Użyj ołówka lub pałeczki, aby wywiercić otwór na głębokość kilku centymetrów w podłożu.
Krok 2: Wybierz prostą, zdrową łodygę o szerokości nieco poniżej pół cala na roślinie macierzystej, z której weźmiesz sadzonkę. Cięcie powinno mieć około sześciu cali długości i mieć co najmniej dwa liście. Odetnij łodygę ukośnym cięciem.
Krok 3: Usuń liście z jednej trzeciej dolnej części sadzonki. Zanurz odciętą końcówkę w hormonie ukorzeniającym, a następnie umieść sadzonkę w otworze, który zrobiłeś w podłożu. Delikatnie uklep ziemię wokół sadzonki, tak aby stała prosto.
Krok 4: Umieść plastikową torebkę na sadzonce, aby utrzymać wilgoć. Włóż ołówek lub pałeczkę do gleby, aby utrzymać plastikową torbę z dala od liści rośliny, jeśli to konieczne. Umieść sadzonkę w ciepłym miejscu z jasnym, pośrednim światłem.
Krok 5: Utrzymuj glebę wokół sadzonki dobrze nawilżoną i szukaj nowych liści, które są oznaką, że roślina się ukorzeniła. Może to potrwać od dwóch do trzech miesięcy. Gdy pojawią się nowe przyrosty, można przesadzić roślinę do nieco większego pojemnika i pielęgnować ją jak zwykle.