Serce palmy to białe warzywo pozyskiwane ze środka określonych odmian palm. Jest cenione za swoją kulinarną wszechstronność. Ten artykuł wyjaśnia wszystko, co powinieneś wiedzieć o sercu palmy, w tym jego składniki odżywcze, potencjalne korzyści zdrowotne i sposoby na dodanie go do swojej diety.
Serce palmy to pyszne, chrupiące warzywo zbierane ze środka palmy kapuścianej. Choć przypominają białe szparagi, ich smak jest znacznie delikatniejszy, co czyni je niezwykle uniwersalnymi.
Co to jest serce palmy?
Serca palmy są wycinane z rdzenia kilku gatunków drzew palmowych występujących w Ameryce Południowej i Środkowej. Po zebraniu są one cięte w cylindry lub krojone w krążki i pakowane w wodę lub solankę.
Wyglądem przypominają gładkie, grube, białe pędy szparagów i często mówi się, że smakują jak karczochy. Delikatny smak serc palmowych sprawia, że są one popularnym dodatkiem do sałatek, ale można je również dusić, smażyć lub gotować.
Wartości odżywcze serca palmy
Poniższe informacje żywieniowe zostały przygotowane przez USDA dla 1/2 filiżanki (73g) konserwowych serc palmowych z dodatkiem sodu.
- Kalorie: 20
- Tłuszcz: 0.5g
- Sód: 311mg
- Węglowodany: 3.4g
- Błonnik: 1.8g
- Cukry: 0g
- Białko: 1.8g
Węglowodany
Serca palmy dostarczają tylko 3,4 gramów węglowodanów na porcję, z czego większość to zasługa zawartości błonnika. Z 3,4 gramów węglowodanów, 1,8 gramów pochodzi z błonnika.
Tłuszcze
Serca palmy mają naturalnie bardzo niską zawartość tłuszczu, choć mogą być konserwowane lub w słoikach z dodatkiem tłuszczu.
Białko
Na jedną porcję 1/2 szklanki, serca palmy dostarczają 1,8 grama białka.
Witaminy i minerały
Serca palmy są dobrym źródłem witaminy C, witaminy B6, witaminy B2, żelaza, potasu, miedzi, fosforu i cynku.
W przypadku zakupu serc palmowych w puszkach lub słoikach należy sprawdzić, czy na etykiecie nie ma dodatku sodu. Również w danych żywieniowych USDA powyżej, jest 311 miligramów na porcję, co stanowi ponad 13% dziennej zalecanej wartości dla większości ludzi.
Płukanie konserw lub żywności w słoikach pod bieżącą wodą może pomóc zmniejszyć zawartość sodu. Surowe serca palmy, z drugiej strony, naturalnie zawierają bardzo mało sodu (około 14 mg na 100-gramową porcję).
Korzyści dla zdrowia
Ze względu na zawartość składników odżywczych, serce palmy może oferować kilka korzyści zdrowotnych.
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy
Serce palmy jest bogate w związki roślinne, takie jak przeciwutleniacze polifenolowe.
Związki te neutralizują wolne rodniki, które są niestabilnymi cząsteczkami mogącymi powodować uszkodzenia oksydacyjne, gdy ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki. Uszkodzenia oksydacyjne są związane z wieloma chorobami.
Z kolei antyoksydanty mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak rak, cukrzyca i choroby serca. Diety bogate w polifenole wiążą się również ze zmniejszeniem stanu zapalnego, który jest uważany za kluczowy czynnik w wielu z tych dolegliwości.
Poprawia funkcjonowanie mózgu u osób starszych
Starsi dorośli są bardziej narażeni na ryzyko niedożywienia z powodu różnych czynników, które mogą obejmować zmniejszenie apetytu i ograniczony dostęp do różnych rodzajów żywności. Może to prowadzić do niewykrytych niedoborów składników odżywczych, co przyczynia się do pogorszenia funkcji poznawczych. Jednym z takich składników odżywczych jest witamina B6.
Mimo, że większość ludzi otrzymuje odpowiednie ilości tej witaminy, kilka badań wykazało związek pomiędzy niskim statusem B6 a upośledzeniem funkcji mózgu u seniorów. Serca palmy są wygodnym sposobem na zwiększenie spożycia witaminy B6 poprzez dietę.
Bogate w niezbędne minerały
Serca palmy są bogatym źródłem kilku minerałów, w tym potasu, miedzi, fosforu i cynku. Potas służy jako elektrolit i pomaga regulować ciśnienie krwi. Zwiększone spożycie wiąże się z niższym ciśnieniem krwi u zdrowych osób.
Miedź, obok żelaza, pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek. Ponadto, pomaga w utrzymaniu komórek nerwowych i funkcji odpornościowych. Ponieważ niski poziom miedzi jest związany z wysokim poziomem cholesterolu i ciśnienia krwi, odpowiednie spożycie może pomóc w zapobieganiu tym schorzeniom.
Tymczasem fosfor wspomaga mocne kości i zęby. Twój organizm wykorzystuje go również do produkcji białek, które rosną i naprawiają komórki i tkanki. Wreszcie, cynk wspomaga funkcje odpornościowe, podział komórek i gojenie się ran.
Przeczytaj także
: Ałun na ujędrnianie skóry: Inne sposoby na ujędrnienie skóry
Pomaga zapobiegać anemii z niedoboru żelaza
Serca palmy są naturalnym źródłem żelaza i witaminy C. Dla wegetarian lub każdego, kto zmniejsza spożycie mięsa, parowanie witaminy C z pokarmami roślinnymi bogatymi w żelazo jest kluczowym sposobem na zwiększenie wchłaniania żelaza i zapobieganie anemii.6
Poza wegetarianami, kobiety w ciąży, kobiety w wieku rozrodczym i małe dzieci są szczególnie narażone na niedokrwistość z niedoboru żelaza. Włączenie serc palmowych na swój talerz może pomóc zmniejszyć to ryzyko.
Wspomaga odchudzanie
Serca palmy mogą sprzyjać utracie wagi, ponieważ zawierają minimalne ilości tłuszczu, tylko 36 kalorii i 4 gramy węglowodanów na 3,5 uncji (100 gramów) porcji.
Utrata wagi wymaga spożywania mniejszej ilości kalorii niż spalamy na co dzień, dlatego zastąpienie wysokokalorycznych produktów tym warzywem może wspomóc nasze wysiłki.
Ze względu na wysoką zawartość wody i błonnika, serce palmy może również przyczyniać się do uczucia sytości, co w naturalny sposób prowadzi do zmniejszenia ilości spożywanych posiłków. Na przykład, siekanie serca palmy do sałatek lub dań typu "stir-fry" może zwiększyć objętość potrawy bez dodawania nadmiernej ilości kalorii.
Jak spożywać owoce palmy?
Serce palmy jest zazwyczaj dostępne w słoikach lub puszkach, choć czasami można je kupić świeże. Jeśli nie możesz go znaleźć na specjalistycznym targu lub w lokalnym sklepie spożywczym, spróbuj poszukać go w Internecie.
Najczęściej dodaje się go do sałatek, ale można go też dodawać do wielu innych potraw, takich jak dipy, stir-fry i ceviche - południowoamerykańskie danie z marynowanych owoców morza.
Może być również spożywany samodzielnie lub grillowany i przyprawiony, aby stworzyć wyjątkową przystawkę. Wegetarianie i weganie często używają serca palmy jako substytutu mięsa lub owoców morza, ponieważ zapewnia podobną teksturę, choć należy zauważyć, że nie jest dobrym źródłem białka.
Mimo to, doskonale nadaje się do wegańskiego carnitas, kalmarów, roladek homarowych i paluszków rybnych.
Czy istnieje ryzyko?
Największym ryzykiem związanym z jedzeniem tego warzywa jest to, że nierzadko ludzie są na nie uczuleni. Jeśli masz alergię na olej palmowy, spodziewaj się, że będziesz uczulony na serce palmy. Jeśli wystąpią objawy, natychmiast zgłoś się do lekarza.
Mniej poważną wadą wnętrza palmy jest wysoka zawartość sodu. Podczas gdy samo warzywo nie zawiera sodu, w Ameryce Północnej można je zazwyczaj znaleźć w puszkach.
Podobnie jak w przypadku większości produktów konserwowych, podczas procesu konserwowania dodaje się nadmiar soli, aby zakonserwować żywność; jednak zwykłe płukanie może pozbyć się większości nadmiaru sodu.
Przechowywanie i bezpieczeństwo żywności
Serca palmowe w puszce mogą być przechowywane przez dłuższy czas w szafce lub spiżarni, aż do momentu, kiedy będziesz gotowy do ich użycia. Po otwarciu, przechowuj resztki w lodówce w innym, szczelnym pojemniku.
Świeże serca palmowe powinny być przechowywane w lodówce od razu, aby można je było wykorzystać w ciągu 1-2 tygodni. Jak w przypadku każdego świeżego warzywa, przed przygotowaniem lub spożyciem umyj palmę pod bieżącą wodą.
FAQs
1. Czy można używać owoców palmy w zupach lub kremach?
Tak właściwie jest kilka przepisów na zupy lub kremy zrobione z serc palmowych, ale można też znaleźć już zrobione kremy z serc palmowych.
2. Czy owoce palmy są odpowiednie dla osób będących na diecie?
Tak, w rzeczywistości, serca palmy pomagają uniknąć przejadania się.
3. Czy można je gotować?
Tak serca palmowe mogą być gotowane i używane w wielu pysznych przepisach.
Ostatnie zdanie
Serce palmy to białe warzywo zbierane z drzew palmowych. Powszechne w sałatkach i dipach, jest również popularnym wegańskim zamiennikiem mięsa.
Jego bogata zawartość minerałów i przeciwutleniaczy oferuje kilka potencjalnych korzyści zdrowotnych, takich jak zapobieganie chorobom i utrata wagi. Ponieważ łatwo jest znaleźć odmiany w puszkach lub słoikach, możesz już dziś spróbować dodać ten wyjątkowy składnik do swojej diety.
Mamy nadzieję, że ten artykuł był dla Ciebie pomocny. Podziel się nim z kimkolwiek, kto Twoim zdaniem doceni te informacje!
Podziel się tym:
Lubię to:
Polub Loading...
Tags:serca palmy korzyści, serca palmy odżywianie, serca palmy przepisy, serca palmy smak